Gepubliceerd op 29.12.2021

Categorie: Woonvastgoed

Nieuwe regels vanaf 1 januari 2022 voor uw vastgoed!

Registratiebelasting, verplichte schatting bij hypothecaire lening, recent EPC, stookolieketels!

Gezinswoning kopen wordt goedkoper

Wie een woning koopt in Vlaanderen, moet vanaf 1 januari 2022 rekening houden met nieuwe belastingtarieven. Voor starters daalt de registratiebelasting van 6 naar 3 procent. Bouwers en kopers van een tweede verblijf zijn echter slechter af. Op de aankoop van bouwgrond en een investeringspand of tweede verblijf zal u voortaan 12 procent registratiebelasting (in plaats van 10%) moeten betalen.
 

Verplichte schatting bij hypothecaire lening

Niet de aankoopprijs, maar de geschatte waarde van een woning zal vanaf 2022 als basis dienen voor het toekennen van een woonkrediet. Dat is het gevolg van een nieuwe Europese richtlijn.

Volgens de richtlijn moeten banken bij het toekennen van een hypothecaire lening voortaan werken met een objectief schattingsverslag. De schatting kan door zowel een interne als een externe specialist gebeuren, op basis van een bezoek op die plek of door gebruik te maken van geavanceerde statistische modellen.
 

Recent EPC nodig bij verkoop woning

Vanaf 1 januari 2022 mogen bij de verkoop van een woning alleen nog energieprestatiecertificaten (epc) worden gebruikt die zijn opgemaakt sinds 1 januari 2019. Voor de datum van verkoop wordt gekeken naar de notariële akte, niet naar het compromis. Een compromis dat in 2021 werd getekend, maar waarvan de notariële akte in 2022 werd verleden, valt dus onder de nieuwe regel.

De aanpassing is een gevolg van de grondige vernieuwing die het epc in 2019 onderging. Aan het nieuwe epc hangen sinds 2021 ook twee belangrijke financiële voordelen vast:

De epc-labelpremie wordt toegekend als uw woning een beter energielabel behaalt na een grondige energetische renovatie. Wie zijn woning renoveert van label E of F naar minstens C kan een premie krijgen.

Bovendien is er het renteloze renovatiekrediet, verbonden aan een epc-peil dat na 2019 werd bepaald: wie zijn woning renoveert van label E of F naar minstens C maakt aanspraak op een renteloze lening. Vanaf 1 januari 2023 verlaagt die drempel nog en volstaat een renovatie tot D om een renteloze lening te kunnen krijgen.
 

EPC voor gemeenschappelijke delen in een appartementsgebouw

Voor elk appartementsgebouw met minstens twee appartementen moet ook een epc van de gemeenschappelijke delen worden opgesteld. Omdat door de coronamaatregelen de bezoeken van een epc-deskundige vertraging oplopen, stelde Vlaams minister van Energie Zuhal Demir de timing bij.

  • Voor gebouwen met minstens 15 wooneenheden blijft de deadline 1 januari 2022.
  • Zijn er 5 tot en met 14 wooneenheden, dan verschuift de deadline naar 1 januari 2023.
  • Bij 2 tot en met 4 wooneenheden verschuift de deadline naar 1 januari 2024.
     

Stookolietanks

Vanaf januari 2022 mogen er in Vlaanderen geen nieuwe stookolieketels meer worden geplaatst. Dat verbod is een belofte uit het Vlaams Energie- en Klimaatplan en het Vlaams regeerakkoord. Een ketel mag ook niet langer volledig worden vervangen, tenzij er in de straat geen aardgasnet is.

Een stookolieketel herstellen mag wel nog. Als de brander of regelaar stuk is, mag die worden vervangen. Maar als het ketellichaam het begeeft, zult u toch moeten overstappen op een andere vorm van verwarming.

Omdat veel installateurs er door leveringsproblemen niet in slagen de al bestelde stookolieketels vóór het jaareinde te leveren, zal het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap tot 1 april 2022 geen boetes uitschrijven. Wie daarna toch nog een nieuwe stookolieketel zet, riskeert minimaal 3.000 euro boete.
 

Nieuwe regels vanaf 1 januari 2022 voor uw vastgoed!

Meest gelezen

Hervorming nieuwe kooprecht (registratie): wanneer genieten van 7%?

Op 1 juni 2018 trad de nieuwe regeling omtrent de verkooprechten in werking in Vlaanderen. Alles werd vereenvoudigd naar 7% voor de aankoop van de ge...

Lees meer

Voorziening van laadpalen bij niet-residentiële gebouwen met parking (zoals kantoren)

WIE MOET DEZE BETALEN? DE VERHUURDER OF DE HUURDER?

Vanaf 2025 geldt er een wettelijke verplichting in Vlaanderen!

Lees meer

Verkooprechten (vroeger: registratierechten) bij een echtscheiding?

Wanneer gehuwden of wettelijk samenwonenden, die samen een huis aankochten, uit elkaar gaan zijn er twee mogelijkheden:

Lees meer

Nieuwe regels vanaf 1 januari 2022 voor uw vastgoed!

Registratiebelasting, verplichte schatting bij hypothecaire lening, recent EPC, stookolieketels!

Dit zijn maar enkele zaken de voor uw vastgoed veranderen in 2022

Lees meer

Hoe vermindering vragen op de onroerende voorheffing wegens leegstand van uw bedrijfspand

Staat uw pand reeds 90 dagen leeg, lees dan zeker dit artikel!

Bij tehuur -of tekoopstelling kan u een proportionele vermindering van onroerende voorheffing krijgen wegens leegstand of improductiviteit van uw bedr...

Lees meer

Ga naar My centro
Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring op deze website makkelijker te maken.

Meer wetenVerder gaan